Még nagyobb kőépítményre bukkantak a Stonehenge mellett
2015. szeptember 07. írta: hirmozaik

Még nagyobb kőépítményre bukkantak a Stonehenge mellett

Újabb kőtömböket találtak a Stonehenge-től nem messze az angol kutatók, ami a jelek szerint a legnagyobb újkőkori emlékmű része lehet Nagy-Britanniában.

A 4,500 éves kőtömbökre, amiknek egy része eléri a 4.5 méteres magasságot, a földfelszín alatt 1 méterrel bukkantak, a híres Stonehenge szomszédságában, Durrington Walls területén. A felfedezés az utóbbi idők egyik legnagyobb eredménye a régészek szerint. A most felfedezett kőépítmény nagyjából ötször akkora területű, mint a Stonehenge, és alig 3 km-re fekszik tőle, így a „superhenge” nevet kapta.

Speciális technológia segítségével a kövek elhelyezkedését anélkül is be tudják azonosítani, hogy kiásnák őket, így a terület feltérképezése sokkal gyorsabban megvalósítható. Eddig majdnem 100 követ találtak. Az elhelyezkedésükből arra következtetnek a szakértők, hogy valamiféle ókori rituálék helyszíne lehetett.

A kövek minden jel szerint Sarsen kövek, amik a Salisbury síkságon található homokkő tömbökből kifaragott méretes kődarabok. A kövek betemetésével valamiféle töltést hoztak létre, az általuk közrezárt terület védelmére, az Avon folyó közvetlen közelében.

 

„Nem hinnénk, hogy a világon bárhol máshol fellelhető ehhez hasonló dolog. Ez egy teljesen új és hatalmas jelentőségű felfedezés.” – nyilatkozta Vince Gaffney, a kutatás vezetője

A kutatók szerint ez egy teljesen új fejezetet fog nyitni a Stonehenge történetében. A most talált kövek földdel való betemetése feltehetőleg szándékos volt, és a Stonehenge megépítése után egy teljes évszázaddal történhetett, maguk a kövek azonban akár már korábban is odakerülhettek, mint a híres angol kőkör kövei.

A kutatások gőzerővel folynak, hogy minél többet meg lehessen tudni, hogy miért és hogyan kerültek oda a kövek. A kutatók álláspontja az, hogy a kőépítményeknek egymáshoz is közük lehet, de hogy pontosan mi, az egyelőre rejtély. Az biztos, hogy a tömböket nem egyenként, hanem egy nagy és összefüggő építményként kell vizsgálni, és akkor hamarosan értelmet nyer az egész.

Forrás: http://www.hungliaonline.com/hatalmas-felfedezes-angliaban-meg-nagyobb-koepitmenyre-bukkantak-a-stonehenge-mellett/

süti beállítások módosítása